top of page
  • Obrázek autoraBe_on the Screen

Studio Experiment: Rostliny mají svůj internet


Dokumentace pracovního postupu, Studio Experiment, 2022

Dokumentace pracovního postupu, Studio Experiment, 2022

Dokumentace pracovního postupu, Studio Experiment, 2022



Kořenové bludiště


Kořenové podhoubí?


Navázání spojení


Hrátky s časosběrem

Animované filmy vznikly v projektu Studia Experiment Zpátky ke kořenům. V týdenním projektu jsme zkoumali komunikaci rostlin a propojovali uměleckou tvorbu s přírodovědnými poznatky. Zjistili jsme, že rostliny si dávno před lidmi vymyslely unikátní komunikační systém v podobě kořenového internetu. Zkusili jsme jej vizualizovat do podoby animovaných videí. Videa vytvořily jednotlivé skupiny dívek a chlapců ve věku od 7 do 16 let. Postupně se dokresloval motiv a fáze se snímaly na fotoaparát. Výsledný film vznikl postprodukčním spojením snímků.


Video s názvem Hrátky s časosběrem vzniklo trochu jinak. Mezi naše vybavení přibyla nová časosběrná „krabička“, tedy foťák, který v určité pravidelné sekvenci snímá snímky. Chtěli jsme jej vyzkoušet a během pokusu s kreslenou animací jsme teprve zjistili, jak to vlastně funguje. Sice vzniklo něco úplně jiného, než jsme plánovali, ale nakonec to vůbec nevadilo. S přístrojem jsme si pak hráli a zkoušeli, co vlastně umí. Příště jeho funkce využijeme ještě líp!



Animované klipy jsou jen malým střípkem z bohaté mozaiky aktivit, kterou letní projekt Zpátky ke kořenům nabízel svým účastníkům. Pokud vás zajímá, co vše jsme dělali, můžete si prohlédnout naši táborovou knížku – pojednává o celé naší vědecké výpravě. Knížka je to digitální, hodně barevná, obsahuje videa a fotografie z každého dne. Najdete v ní nejen kresby, malby, akční tvorbu, ale i originální dokument o louce.



Škola: Studio Experiment Olomouc, z. s.

Věk: 7—16

Pedagogické vedení: Petra Šobáňová, Radka Novotná, Tereza Žváčková, Ludvík Urda, Daniela Smékalová, Eva Žváčková, Dejv & Veronika Smékalová

114 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page